zondag 2 oktober 2016

Mythos symbool van hoop op levenMythos  pas gevonden
Lieve mensen als u dit leest is het bijna 4 oktober en Werelddierendag. Een dag waarop mensen extra aandacht geven aan hun huisdieren en kinderen hun huisdier mee naar school mogen nemen om het feest voor de dieren samen te vieren. 

Eind jaren twintig van de vorige eeuw hebben twee dames, de Tsjechische Ilse Winter en de Engelse Margaret Ford, die voorzitter van de werelddierenvereniging was, deze dag bedacht. Ze kozen voor 4 oktober omdat het de feestdag was van Franciscus Assisi,een heilige man die leefde rond 1200 in Italië en die niet alleen zorg had voor arme mensen, maar ook veel liefde voor dieren. Hij preekte zelfs voor ze. Hij leerde ons om goed voor dieren te zijn omdat hun leven even waardevol is als dat van mensen. 

Fresco van Francisus van Assisi

Helaas luistert niet iedereen naar deze heilige man, maar er zijn ook mensen die wel proberen een dier in nood te redden. Neem bijvoorbeeld Leo en Petra, een broer en schoonzus van baasje. Afgelopen zomer wandelden ze ergens in Griekenland en zagen mensen iets in de berm gooien, waarna ze een kruisje maakten. Leo vond het vreemd, nam een kijkje en vond een heel jong nog levend katje. Ongeveer een week oud. De oogjes waren amper open.
Leo en Petra hebben het diertje opgepakt, melkpoeder en een pipetje gekocht en hem de eerste zorg verleend.
Het was nog veel te klein om ingeënt te worden en kon de volgende dag niet legaal mee met het vliegtuig naar Nederland. Leo en Petra echter wilden Mythos, zoals ze de kleine vondeling genoemd hebben, niet achter laten omdat het zeker zijn dood zou betekenen. Dus verborg Petra de kleine Mythos tussen haar flinke borsten, drapeerde een sjaal losjes om haar hals en stapte op het vliegveld moedig door de scan. 

Mythos nu
Zo kwam Mythos als een illegale vluchteling Nederland binnen. Met een gewicht van amper 200 gram heeft hij de eerste weken veel strijdt moeten leveren om zonder moeder te overleven. Dag- en nachtvoedingen en veel kosten om een aantal infecties te bestrijden. Geen moeite was teveel! Mythos, vernoemd naar een lekker Grieks biertje, zal hier in Nederland een goed leven krijgen.


Mythos is een symbool van hoop geworden, hoop dat de mensen in Europa ook hun best zullen doen om al die kinderen, mannen en vrouwen, opgesloten in Griekse kampen te redden. Deze vluchtelingen weer een toekomst geven. Ze kunnen het!

Woef! Jip

Verscheen in de VoordorpVooruit van oktober 2016

4 opmerkingen:

  1. Mooi en waar verhaal Jip. Laten we hopen dat mensen op zijn minst elkaar geen schade berokkenen. Dat zou al bijzonder zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank jullie wel Elly en Ferrara, fijn dat jullie het gelezen hebben en het een mooi en goed verhaal vonden! Mythos is een heel leuk en ondeugend poesje geworden. Nu nog al die mensen en kindertjes uit die vreselijke kampen. Dat moet toch ook lukken! Poot Jip

    BeantwoordenVerwijderen