vrijdag 25 juni 2010

Mijn allereerste column


Op het filmpje ben ik nog maar een paar weken oud. Wat later verhuisde ik naar de grote stad Utrecht. Eén jaar oud mocht ik columns schrijven voor de wijkkrant "Voordorp Vooruit", die vijf maal per jaar verschijnt. Vandaag plaats ik dus mijn allereerste column welk in november 2004 is gepubliceerd.


Hallo! Ik ben Jip en een echte kenner van Voordorp. Vier keer per dag snuffel ik langs de straten en groenstroken van deze wijk. Zijn er stenen uit de straat gelicht? Heeft een hond zijn behoefte niet netjes op zijn plaats gelegd? Ik merk het direct op. Op zo iemand zat de redactie net te wachten. Iemand die alles ziet, hoort en ruikt.

Een jaar geleden ben ik geboren en sinds kerst 2003 woon ik bij mijn baasje. Ik ben dus een soort kersthond. Mijn baasje woont al twaalf jaar in deze wijk, door mij heeft ze haar buurt eindelijk leren kennen, zegt ze. Ze vindt nu zelfs dat honden in het ziekenfondspakket thuis horen. Daar zou de overheid het geld aan moeten besteden dat ze uit wil trekken om ouderen meer te laten bewegen. Niet naar sportscholen om daar aan saaie apparaten te trekken, maar met een doktersrecept naar een asiel. En dan hup, met nieuwe hond naar buiten. ‘Honden,’ zegt ze, ‘socialiseren een wijk beter als een buurthuis.

Nou als wij dan toch zulk goed werk doen, zou de gemeente dan niet een mooi groot speelveld voor ons kunnen aanleggen? Met een gezellige hangplek voor baasjes? Terwijl ik dan hard rond ren met mijn vriendjes en vriendinnen kunnen de baasjes wat praten over ons, het weer of de winkelwagentjes, die in de sloot liggen langs de groenstrook. Dom hè, ik wist niet eens dat vissen ook boodschappen doen bij Albert Hein. Maar ja. ik mag nooit mee, omdat ze me niet buiten aan een haak wil vastbinden. ‘ Je denkt toch niet dat ik gek ben’, zegt ze. ‘ Je legt toch ook geen 500 euro op straat.’

Ik blijf thuis in mijn ‘bench, of bij Paul als hij al uit school is. Paul woont ook in ons huis. Hij wil acteur worden of filmmaker, in ieder geval iets met kunst, net als Theo van Gogh. Nou, nou, we zijn wel geschrokken hoor dinsdag 2 november. Paul en baasje lagen de hele dag op de bank voor de televisie te huilen. Ze vergaten zelfs dat ik nog rond moest snuffelen. Vermoord worden omdat je een grote bek hebt en hard blaft naar iedereen! Ik ben op de bank tussen hen in gekropen en heb hun tranen op gelikt. Gelukkig dat later minister Rita Verdonk op tv zei, dat wij in een land wonen waar iedereen een grote bek mag hebben en hard mag blaffen. Alleen: bijten mag niet...
Woef! Jip

Verscheen in de 'Voordorp Vooruit' van november 2004

9 opmerkingen:

 1. Jip, wat een mooie virtuele mand heb jij hier helemaal voor jezelf! Vind je het leuk als Pjotr je ook af en toe komt lezen? Als hij gemeen doet mag je blaffen hoor! Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Heldinne! Nou je reactie ziet er hier op mijn computer puik uit. Natuurlijk mag Pjotr me ook lezen. Misschien ga ik wel een beetje vreem, maar weet je: ik hou van poezen. Hier in huis lopen er ook twee rond. Mo en Cherie, die zullen eerdaags ook wel eens mijn blog willen zien.
  Poot van mij!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha jIP, Nou we gaan je volgen hoor! We maken gewoon een blogspot ketting van al onze stukken...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Odette is dat net zo iets als een rozenkrans? En hoe zit het nu met die dames Tuthoven? Hebben ze ook nog gezwommen? Leuk zwemplaatsje? Hoe heet het?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hee Jip! ik zie nu pas dat je hier nog maar net begonnen bent, was niet wakker de vorige keer zeker. Wat een snoepie van een hondje was je toen je klein was. Veel succes hier! Oh, en de groeten van mijn collie Cleo. Hij is een beetje bang voor andere honden dus hij zal zich hier niet laten zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lief Pinksterkind, ja een aantal van mijn columns staan op Trouw Schrijf! Maar... weet je, ik ben niet zo'n godsdienstig type. Je weet wel, hou niet van die preken en samen met baasje hebben we besloten dat ik een eigen blog krijg. Daar gaan al mijn columns op en misschien kan ik er nog wat bij babbelen en mijn mooiste foto's laten zien. Wat jammer dat Cleo zo verlegen is en dat terwijl hij zo'n mooie naam heeft. Geef hem maar een poot van mij en zeg dat ik hem lief vindt en jou natuurlijk ook. Zo lief....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Sorry! Af en toe maak ik wel een schrijffout, dus vind zonder t, maar ik ben nog een hondje dat veel moet leren.
  Woef!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit is nu wat ik bedoel: "Hoe wij, Belgen, met dieren omgaan !"

  BeantwoordenVerwijderen