donderdag 7 april 2011

Jip houdt niet van hondenbelasting!

April! En hebben jullie allemaal je belastingaangifte de deur uit? In april 2006 heb ik eens een boekje over hondenbelasting open gedaan.

Melkmeisje met hondenkar wordt gecontroleerd door de veldwachter

Heeft u uw stem ook laten klinken op 7 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen? Nou ik heb flink geblaft in het stemlokaal aan de Ché Guevarastraat. Ik wilde wel eens weten waarom de baasjes zoveel belasting voor ons moeten betalen, terwijl wij zo nuttig zijn voor de samenleving. Wij bevorderen de gezondheid van mensen beter dan cholesterolverlagend broodbeleg, bestrijden eenzaamheid en helpen met het veiliger maken van de wijken. Onlangs nog kregen alle hondenbezitters van de Hoeksche Waard in Dordrecht een brief waarin de politie hen vroeg om ’s avonds extra alert te zijn als ze ons uitlaten om zo het grote aantal inbraken in die wijk een halt toe te roepen. En wat krijgen we als dank? Een hondenpenning waarvoor onze baasjes €56,40 moeten betalen. Een rode dit jaar, alsof de Gemeente voorzag dat we een linkse meerderheid in de Raad zouden krijgen.
Laat u nu niet wijs maken dat die belasting nodig is om onze poep op te ruimen. Het opruimen van onze poep valt gewoon onder de ophaalplicht van de Gemeente om afval op te halen. Iedereen – ook onze baasjes - betaalt daarvoor afvalstoffenheffing ongeacht of er wel of geen afval wordt aangeboden. Als de Gemeente slim is dan wijst ze voldoende en duidelijk aangegeven poepvelden aan in onze wijk, waar ze onze afval gemakkelijk op kan halen.
Veel Gemeenten in Nederland heffen geen hondenbelasting meer. Ze vinden het een raar soort belasting die helemaal uit de tijd is. Hondenbelasting n.l. grijpt terug naar de belasting op transportmiddelen die in 18e eeuw werd ingevoerd als een belasting op de hondenkar. Naast de rijkere eigenaren van paard en wagen werden ook de armen, die met een hondenkar producten als petroleum, melk en brood langs de weg ventte belast op de wet voor transportmiddelen.
Dit verhaal verklaart ook waarom de Gemeente de geïnde belasting vrij kan besteden. Het is nooit bestemd geweest voor het opruimen van hondenpoep, maar diende om het Gemeente inkomen te vergroten. Natuurlijk heeft de Gemeente geld nodig om alle diensten die ze verricht te kunnen betalen. Belasting heffen hoort daarbij, maar op oneigenlijke gronden een bepaald deel van de bevolking een (honden) poot uit trekken vind ik niet eerlijk.
Woef! Jip

Hondenpenning Utrecht 1930

Verscheen eerder in de 'VoordorpVooruit' van april 2006

2 opmerkingen: