donderdag 7 februari 2013

Sporen in de Sneeuw


Ik ben dol op de winter, vooral als er veel sneeuw valt. En dan hup met baasje naar buiten sporen zoeken in en onder de sneeuw. Telkens als ik mijn poot optilt, laat ik zelf ook een spoor van gele plekjes achter me. Dat komt door de vitamine B zegt baasje. Dat is aan mijn voer toegevoegd. Als ik opkijk waar baasje blijft, zit er een hoopje sneeuw op mijn neus vlak voor mijn ogen. Ik kan de sneeuwkristallen zien. Baasje moet er om lachen. ‘Het lijkt alsof je een pluk watten op je neus hebt Jip,’ zegt ze. ‘Heb je je soms gesneden met scheren?’
Ja lach maar baasje, maar ze is wel lief en smeert voor we naar buiten gaan eerst alle vier mijn poten in met vaseline. Doet ze dat niet dan bevriezen de haartjes tussen mijn tenen en dat is een heel naar gevoel. Dan wil ik niet meer lopen en moet baasje me dragen, maar daar heeft zij dan weer geen zin in.


Paul heeft een voetstap gevonden

In de sneeuw liggen veel sporen. Op de foto laat Paul een voetstap zien die hij heeft gevonden. De eerste jaren van zijn leven viel er geen sneeuw in Nederland en Paul zag pas sneeuw toen hij al vijf jaar oud op vakantie was in de Franse Alpen.


Een sneeuwlandschap maakt sporen van leven zichtbaar waar mensen normaal niet bij stil staan. En dat vind ik nu zo leuk, want ik ruik al die sporen en nu kan baasje ook eens zien waar ik allemaal achteraan loop. Ze kan met eigen ogen zien dat er veel meer aanwezig is dan ze zelf vermoed.sporen van meerkoet


Op haar tuin b.v. liggen veel sporen. van een meerkoet. Van duiven die de gemorste zaden van de koolmezen van de grond pikken en er is een heel spoor van vermoedelijk een eekhoorntje dat ook wat eten op onze tuin zoekt.
spoor van een Eekhoorntje


spoor van katGelukkig geen sporen van ratten, maar in de tuin van de buren ligt wel een kattenspoor met op het einde een stuk omgewoelde sneeuw. Wat daar gebeurd is kan je alleen over fantaseren.
In het nieuws was een bericht dat twee inbrekers in Wormer in hun nek zijn gepakt nadat de politie hun spoor in de sneeuw had gevolgd. De politie heeft dus ook baat bij een flinke sneeuwlaag. Zo is ook een oplichter in IJsselstein gearresteerd. Hij beloofde de taxichauffeur thuis te betalen, maar kwam nadat hij was uitstapt niet meer terug. Agenten volgden zijn voetsporen naar zijn huis. Hij vertelde dat hij wel wilde betalen en opzoek gegaan was naar de chauffeur, maar dat was gelogen, want er liepen alleen voetstappen naar zijn huis en niet meer terug.


spoor van...?

Sneeuw liegt niet en geeft ons een andere kijk op de werkelijkheid. Een werkelijkheid die ook bestaat, maar we alleen zien als het sneeuwt. En nu vraag ik me af: zou het misschien zo kunnen zijn dat er nog veel meer bestaat? Een werkelijkheid die we alleen kunnen waarnemen als de condities waaronder we leven anders zijn? Wat niet een vraag is, is dat als u deze sporen in de sneeuw vindt het zeker is dat: Jip hier was.spoor van Jip


Woef! Jip


Verscheen eerder in de VoordorpVooruit van februari 2013

4 opmerkingen:

 1. Jip, vraag of het baasje je wil voorlezen uit "Voetstapjes in de sneeuw" van W.G. van der Hulst. Benieuwd of je daarna nog naar buiten durft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoezo! Is dat zo eng?
  Ik heb het aan baasje gevraagd, maar ze heeft alleen 'In de soete suikerbol' van W.G. van der Hulst. Lijkt mij wel lekker!
  Poot! Jip

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He gat, Jip is AHA mij weer voor, ik had ook iets willen zeggen over voetstapjes in de sneeuw.
  Nou ja eigen schuld had ik hier maar eerder moeten lezen en niet eerst wachten tot je op CX door de sneeuw komt banjeren. Mooie winterjas heb je.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja Ferrara en die heb ik vandaag ook maar weer uit de kast gehaald. We gaan weer spoorzoekertje spelen!
  Poot! Jip

  BeantwoordenVerwijderen