donderdag 24 november 2011

Jip wil ook naar schoolWat kan een zomervakantie toch lang duren! Eerst wekenlang een zinderende hitte waarin ik met mijn tong uit mijn bek en wolken stof rond mijn poten door de wijk snuffelde. Daarna kwam er een zondvloed aan water en ook daar heb ik een hekel aan.

Ik begrijp heel goed dat de kinderen in Voordorp dolblij waren toen op 21 augustus de deuren van de openbare basisschool eindelijk open gingen. Opgewonden rukten ze zich los van hun ouders en renden naar binnen, opzoek naar hun oude vriendjes en vriendinnetjes waar ze gewoon Nederlands mee konden praten.
Baasje snapt er niets van. ‘Het fijnste van school vroeger,’zegt ze,‘ vond ik de bel van halfvier.’
Ik vond de hondenschool juist heel leuk. Eerst met de trein naar Bilthoven om te socialiseren. Daarna met een heleboel jonge honden lekker dollen op een weitje. We mochten gewoon blaffen, moesten alleen woordjes leren, zoals: naast, blijf, af, kom, hier!!! Ja, nee en goed vond ik het gemakkelijkst en het lekkerste woord vind ik nog altijd: koekje. Tijdens ons speelkwartier kregen de baasjes les in verzorging en uitleg over hondenziektes. Wist u dat er ook zo iets als een rode hond bestaat en dat kinderen die mee naar school mogen nemen? Jammer dat ik niet rood ben. Ik wil heel graag naar de basisschool, maar baasje vindt dat niks. ‘Op school krijg je luizen,’ beweert ze. ‘Zeker na een vakantie dan zitten die kinderen stikvol met van die kleine kriebelbeestjes.’

Even was ze bang dat ze zelf luizen had opgelopen tijdens haar reis naar een plaats in Oost Duitsland ergens beneden Dresden. Mij had ze uit logeren gebracht. Naar mijn peettante: ‘Dat is niks voor jou Jip,’ zei ze, ‘twaalf uur in een interliner.’
Paul is ooit op school met luizen besmet en ze raakt bijna overspannen als ze terug denkt aan al het werk wat ze heeft moeten verrichten om er weer van af te komen. In één keer alle beddengoed en alle kleren wassen, het hele huis een grote schoonmaakbeurt geven en iedereen met een gifshampoo behandelen.
De redding kwam van een nieuwe uitvinding: een elektrische luizenkam. Zo’n kam spoort luizen op en dood ze met een elektrische schok, terwijl de ervaring op scholen leert, dat de kinderen gewoon blijven leven. Mooi toch! Gelukkig bleek dat baasje geen luizen had, maar ik vraag me wel af of zo’n kam misschien ook helpt tegen vlooien? 

Woef! Jip

Verscheen eerder in de VoordorpVooruit van  september 2006

Geen opmerkingen:

Een reactie posten