zondag 31 januari 2016

Op de vlucht


Rose

Hebt u wel eens moeten vluchten lieve lezer? Bent u wel eens aan de haal gegaan? Hebt u wel eens de benen genomen? Zich uit de voeten gemaakt? Er tussenuit geknepen? Het hazenpad gekozen? Of zoals al die mensen, waarvan we dagelijks beelden op ons televisiescherm krijgen en die hopen op een veilige plek in Europa, op de vlucht geslagen?

De uitdrukking ‘ op de vlucht geslagen’ omvat het drama volledig. Mensen die uit hun veilige holletje zijn weggeslagen. Misschien is er een bom op gevallen. Is het kapot geschoten en ligt het net als het dorp of de stad waarin ze woonden helemaal in puin. Zijn de winkels verdwenen of dichtgetimmerd met planken omdat er niets meer is om te verkopen.

De oorlog maakt alles kapot. Vernietigt wegen, de tuintjes met fris groene groenten. De bomen die zuurstof moeten geven. Alles verdwijnt in het barbarisme van het geweld. Laat de aarde rood gekleurd en gehuld in stofwolken achter. De vluchteling probeert te redden wat hij kan. Roept zijn kinderen en pakt de bezittingen, die hij kan dragen op de lange weg die voor hem ligt. Zijn thuis, zijn holletje, wat eens een veilige plek was laat hij achter. Evenals de dieren waar hij voor zorgde. Die moeten maar zien hoe ze overleven in die woestenij.

Behalve Rose dan, een jonge pup . Zijn baasje. De 17-jarige Aslan vluchtte vanuit Damascus naar Lesbos met zijn pup. Hij kwam veilig op Lesbos in Griekenland aan en trok daar veel belangstelling van de pers. Op hun vraag waarom hij zijn hond bij zich had, antwoordde hij steevast: ’omdat ik van hem houd.’


De oorlog lieve lezers is een groot monster. De grootste vijand van gewone mensen die houden van huis en haard. Evenals al die regeringen die handelen in oorlogstuig. Zichzelf instant houden. Zich verrijken aan al het leed wat aan oorlogswapens kleeft.

Ik hoop echt dat eens de wereld wordt geregeerd door jonge mensen als Aslan. Mensen die als het erop aan komt de juiste keuzen maken. Voor het leven kiezen als dit van hen gevraagd wordt. Hopelijk zijn Aslan en Rose nu ergens veilig in Europa. Misschien wel in Nederland?

Woef! Jip


Wordt geplaatst in de VoordorpVooruit van februari 2016
2 opmerkingen:

 1. Jip, goed pleidooi. Nog niets van je strijdlust verloren, houen zo.
  Wat ik mij afvraag, is dit nou een van die kinderen die in z'n eentje onderweg is. De kranten staan er vol van.

  Groet je vrouwtje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ferrara het lijkt - gezien de beelden - dat Aslan alleen reist met zijn hondje Rose. Maar ik weet het niet echt. In een oorlog raken veel kinderen op drift. Raken hun ouders kwijt. Een oorlog is echt erg. Lieve groet van Baasje!
  Poot! Jip

  BeantwoordenVerwijderen