maandag 30 maart 2015

Depressie of agressie?
Jakkes nog aan toe. Wat een takkeweer! Neen hoor geen hondenweer. Natuurlijk moest ik er wel even uit. De mensen hebben nog steeds geen WC voor honden uitgevonden. Wel een kattenbak. Die twee poezen waar ik mee samen woon, zitten dus lekker droog met ieder een eigen bak.
Terwijl ik samen met baasje, die gewapend was met een enorme paraplu, de stortregen in moest. Nee echt geen hondenweer. Het is niet leuk om in gekromde houding stil te moeten zitten terwijl het water met bakken uit de hemel op je rug valt.
  Overvallen wordt door een lage drukgebied. Een depressie! Wat volgens René Diekstra, een veel besproken psycholoog, eigenlijk onderdrukte woede, dus hetzelfde als agressie is.
Ik heb het zelf gehoord. Hij was op de radio om uit te leggen hoe het kwam dat Copiloot Andreas Lubitz, terwijl die aan depressiviteit  leed, er toch voor gekozen had om met al die mensen aan boord, tegen een bergwand aan te vliegen. Volgens Diekstra is dat dus samengeperste agressie, die vrijkwam toen de gezagvoerder even een plasje moest doen of misschien zelfs een grote boodschap. Want dat weten wij natuurlijk niet.
Waren er nu maar geen Wc’s in het vliegtuig geweest, dan had de gezagvoerder gewoon moeten wachten tot het vliegtuig zijn bestemming had bereikt. Tot al de passagiers weer met de beentjes op de grond hadden gestaan en de depressie van de copiloot op de normale manier gekanaliseerd. Niet meer dan een storm in een glas water.
Helaas, er was wel een Wc aan boord en de gekte sloeg toe. Arme mensen. Arme familie en vrienden.
Wat ik me nog wel afvraag: zou er mogelijk een verband bestaan tussen de hoge druk in mijn buik als ik moet poepen en de lage druk van de depressie als ik dit buiten op een veldje in de regen doe?
Ik bedoel is mijn grote boodschap dan samengeperste agressie?  

Woef! Jip

Verschijnt in april 2015 in de VoordorpVooruit


Geen opmerkingen:

Een reactie posten