dinsdag 31 juli 2012

Zonder hond geen Homo Sapiëns

Foto © Ellen Meijer  rotstekening Fossum  "in samenwerking met Tanums Hällristningsmuseum Underslös "


Er was eens.... lang geleden! Wat zeg ik? Heel lang geleden, meer dan 35.000 jaren terug dat er in Europa twee soorten mensen leefden. De Neanderthalers en de moderne mens waar mijn baasje van afstamt. De Neanderthalers bevolkten Europa al zo'n 250.000 jaar.


Het waren sterke mensen met een grote schedel en een flink gewicht aan hersens, waarvan verondersteld wordt dat ze toch enige intelligentie bezaten. Het waren echte vleeseters en jaagden op vooral grote dieren zoals mammoeten, wolharige neushoorns en rendieren. Ze leefden in groepen en er is geen reden om aan te nemen dat ze niet met elkaar zouden kunnen praten. Er werden niet erg veel nakomelingen geboren. Vrouwen baarden slechts eenmaal in de vier jaar een kind. 

 De Homo Sapiens, die zich vanuit het Midden-Oosten over Europa begonnen te verspreiden, kregen daarentegen veel meer kinderen. En die moesten natuurlijk allemaal gevoed worden. Nu hadden die moderne mensen wel minder hersens, maar ze waren toch niet echt dom. Hoe een en ander precies in zijn werk gegaan is, daar over spreken de geleerden elkaar nog tegen, maar feit is dat die aardige Neanderthaler mensen zo'n tienduizend jaar, nadat de moderne mens voet op Europese bodem heeft gezet, gewoonweg zijn uitgestorven. 
Natuurlijk vind ik dat erg zielig voor die mensen, maar ja het was wel een tijd waarin de wet van Darwin 'de sterkste overwint' nog helemaal waar was.


Spaanse molosser (18e eeuw) soort dog voorouder van de Mastiff 
Alleen, en daar ben ik best een beetje trots op, die Homo Sapiens waren alleen sterker dan de Neanderthalers omdat ze vriendschap met ons honden hadden gesloten!


Pat Shipman, een antropoloog, bestudeerde fossielen van hondenbotten uit de tijd dat mens en Neanderthaler samen op aarde leefden. Hij ontdekte dat de mens in die tijd al heel veel van ons hield. Ze droegen juwelen waarin ze tanden van ons hadden verwerkt en er werd niet op ons gejaagd. Dat leidde hij af van het feit dat er geen tekeningen van ons op rotsen te vinden waren.


Mijn voorvaderen in die tijd waren groot en sterk en hielpen de mensen met de jacht en het zware werk. Ze sleepten de buit voor hen naar huis. Bewaakten hun erven, vrouwen en kinderen! 


Zo kwam Jan Splinter door die ijzige winter. Hielden mensen genoeg tijd en energie over om nakomelingen te krijgen en te voeden. Wij waren dus een soort werktuig voor mensen. Als tegenprestatie kregen we eten en mochten we bij de mens in huis wonen en zelfs op hun bed slapen.
En daar bleef het niet bij. Volgens Pat hebben wij ook de communicatie van mensen beïnvloed. Wij hebben als enig diersoort net als mensen oogwit en volgen de blik van iemand anders. Mensen hebben van ons afgekeken om op non-verbale signalen te letten en dat kan soms het verschil uitmaken tussen overleven of uitsterven. Pat Shipman beweert dat de moderne mens de Neanderthaler overleefd heeft dankzij ons: de hond! 


Dus willen jullie a.u.b. voortaan niet meer zeuren als ik eens een keertje blaf. Want ik wil dan gewoon met jullie communiceren. Een praatje maken met mijn vrienden: de mens! 
Woef! Jip


Verscheen eerder in de VoordorpVooruit van juni 2012

3 opmerkingen:

 1. Mij zul je niet horen Jip. Het viel mij pas nog op dat je juist helemaal niet blafte.
  Je hebt het trouwens goed uitgelegd allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi stuk Jip!
  Weet je wat we in New York veel zagen? Bonsaihondjes. Echt, zo'n mooie poolhond in het piepklein. Gefokt door mensjes met heel weinig sapiens, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dankjewel, Jip. Ik heb weer heel veel van je opgestoken.

  BeantwoordenVerwijderen